IMG_0978_W.JPG

 

Verhalen van en over Gameren

Gameren werd in 1813 een zelfstandige gemeente, deze gemeente omvatte vanaf 1818 ook het dorp Nieuwaal.  In 1955 is Gameren bij Kerkwijk gevoegd. Sinds 1 januari 1999 is Kerkwijk en dus ook Gameren onderdeel van de gemeente Zaltbommel. Het dorp telt 2.433 inwoners (op 1 januari 2015, bron Wikipedia).

Geschiedenis:

De Bommelerwaard is vermeld op een oorkonde uit het jaar 709 als deel van de gouw "Teisterbant". In die oorkonde schenkt Aengelbert aan Bisschop Willebrord een 'casata' te Bern. Meinwerk - bisschop van Paderborn - schonk in 1031 Gameren, Haaften, Hellouw, Nieuwaal en Tuil (allen in Teisterbant) aan de abdij Abdinghof. De oorkonde van deze schenking is de oudst bekende oorkonde waarin Gameren wordt genoemd (als Gambora en Gamberen').

Gamberen is mogelijk een afleiding van het Germaanse gambron, dat 'de sterke' betekent. Of het zou wellicht een naam zijn voor een oude aftakking van de Waal. Of de naam hangt samen met aa, of ammer, woorden die naar de ligging van Gameren aan het water verwijzen.

Als Dorpsraad zijn we geinteresseerd in verhalen over Gameren in het algemeen en/of specifieke gebeurtenissen. Dit mogen recente zaken zijn, maar ook verhalen over hoe het vroeger was zijn welkom. Ook verwijzingen naar geschiedenisboeken of meer informatieve boeken zijn welkom.

 

Hierbij alvast een eerste verwijzing:

Het boekje van Jan Groenendijk uit 2003: ISBN 90-5994-006-7

Indien u een leuk verhaal heeft mail het dan naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Joomla templates by a4joomla